Przewodnik po wyspie Pag – Koronki, owce i “Chorwacka Ibiza”

Przewodnik po wyspie Pag. Atrakcje turystyczne wyspy Pag

Pag to jedna z najpopularniejszych wysp w Chorwacji, znana przede wszystkim z księżycowego krajobrazu, zacisznych zatoczek, owczego sera, soli, jagnięciny, sztuki tkania koronek, ciasteczek pieczonych przez siostry zakonne z klasztoru benedyktynów oraz plaży Zrce zwanej „Chorwacką Ibizą”.

W Chorwacji jest ponad 1000 wysp. Wiele z nich uważanych jest za jedne najpiękniejszych miejsc na Ziemi. 78% chorwackich wysp znajduje się w Dalmacji, czyli w regionie znajdującym się wzdłuż wybrzeża od wyspy Pag na północy do zatoki Kotor na południu.

Dalmacja kojarzona jest z turkusowym Adriatykiem, tysiącem wysp, ukrytymi zatoczkami, żwirowymi plażami i górzystym krajobrazem. Słynie ona również z zachowanych starożytnych miast. Swoje kolonie mieli tu Grecy, następnie Rzymianie, Wenecjanie, Francuzi, Austriacy, nie wspominając o oryginalnych osadnikach – plemionach iliryjskich, a od VII wieku Słowian. Wszystkie te plemiona i narody pozostawiły swój ślad w dalmatyńskiej kulturze i historii.

Historia Pag

Podobnie jak w przypadku wielu innych pobliskich wysp, istnieją ślady sugerujące, że na wyspie istniały osady już w czasach epoki kamienia łupanego. Liburnianie, plemię iliryjskie, byli obecni na wyspie w II wieku p.n.e.

W I wieku p.n.e. wyspa została przejęta przez Rzymian, chociaż wyspa nie była w tym czasie szczególnie rozwinięta. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa pagus, oznaczającego wieś. Rzymianie w czasie swoich rządów na wyspie zbudowali fortece i akwedukty.

Słowianie osiedlili się w okolicach Novaliji w VI I VII wieku . Wybudowali oni kościoły i bazyliki. Podobnie jak sąsiednie wyspy i znaczna część Dalmacji, Pag dostał się pod panowanie wenecjan od 1409 roku. Podczas wojny między Zadarem a Wenecją wyspa uległa znaczącym zmianom. W 1797 roku Pag stał się częścią Cesarstwa Austriackiego, podobnie jak większość wybrzeża Chorwacji. Po krótkim panowaniu napoleońskim w pierwszej połowie XIX wieku wyspa Pag rozwijała się gospodarczo pod panowaniem austriackim, inwestując w produkcję soli na wyspie.

Wyspa stała się częścią Jugosławii w 1918 roku, choć w czasie II wojny światowej zajęły ją najpierw Włochy, a następnie Niemcy. Wyspa została wyzwolona 5 kwietnia 1945 roku, stając się ponownie częścią Jugosławii, zanim stała się częścią Chorwacji, która ogłosiła niepodległość w 1991 r.

Kiedy Chorwacja przystąpiła do Unii Europejskiej w 2013 roku, liczba europejskich turystów zaczęła rosnąć z roku na rok. Dziś gospodarka wyspy opiera się na produkcji oliwy z oliwek, paskiego sera (czyli twardego sera wytwarzanego z mleka owczego, do którego dodaje się oliwę z oliwek), wydobycia soli, rybołówstwa, rolnictwa, produkcji wina, hodowli owiec i oczywiście turystyki.

Przyroda i klimat na Pag

Pag jest piątą co do wielkości wyspą w Chorwacji mierzącą około 60 km długości. Szerokość waha się od 2 do 10 km, linia brzegowa liczy 302 km. Wjeżdżając przez 340-metrowy most na Pag, mieliśmy wrażenie, że wkraczamy w inny świat. Krajobraz stał się jałowy i skalisty, a my czuliśmy się jakbyśmy wjechali na księżyc. Wszystko za sprawą bory – silnego wiatru wiejącego z gór, kształtującego obraz wyspy. Wyspa znajduje się naprzeciwko pasma górskiego Welebit, z którego bora wieje prawie cały rok. O borze mówi się, że jest to zdrowy wiatr, ponieważ oczyszcza powietrze, a niesione daleko kropelki morza, są dezynfekcją dla wybrzeży. Brak lasów i niejednolite niskie krzewy usztywnione solnym powietrzem stworzyły nieziemski krajobraz. Jałowy, księżycowy krajobraz, którego białe skały silnie odbijają promienie słońca stanowią oszałamiający kontrast dla ciemnoniebieskich wód Adriatyku.

Patrząc na skąpe łąki otoczone niskimi kamiennymi ścianami, trudno uwierzyć, że Pag był kiedyś porośnięty lasami. Niestety wyspa padła ofiarą ludzkich potrzeb. Wenecjanie potrzebowali drewna do budowy swoich statków. Wylesione obszary były bardziej narażone na wiatry dochodzące z kontynentu, a małe drzewa i krzewy miały niewielkie szanse na zapuszczenie korzeni na jałowej, zniszczonej przez erozję glebie. Skąpe resztki trawy, ziół i niskich krzewów zjadane są przez niezliczone owce. Wiosną i na początku lata ten martwy krajobraz ożywiają fioletowe kwiaty szałwii, tworząc niezwykle ekscytującą całość.

Na wyspie znajdują się także zielone obszary. Im dalej jechaliśmy na północ, krajobraz zaczął się zmieniać. Pojawiały się drzewa oliwne i pastwiska pełne owiec podzielone starożytnymi, kamiennymi murkami.

Na Pagu dominuje typowo śródziemnomorska roślinność. Drzewa oliwne i figowe przełamują biel skał. Roślinność, występująca głównie na osłoniętych obszarach, składa się głównie z ziół. Przede wszystkim znaleźć można pachnące tymianki i szałwie, jasnożółte osty i nieśmiertelniki. Na wyspie idealne warunki życia znajduje również wiele gatunków zwierząt. Oprócz żółwi, jaszczurek i niektórych gatunków węży, zamieszkują wyspę również kuropatwy i bażanty.

Klimat na wyspie Pag jest idealny dla osób, które nie lubią zbyt upalnego lata. Wiatr wiejący z gór zapewnia ochłodę latem, a łagodny wiatr południowy zapewnia łagodny i deszczowy klimat w miesiącach zimowych.

Wyspa jest oddzielona od lądu górami, które zatrzymują zimne powietrze, dlatego wyspa Pag ma bardzo łagodny klimat. Plaże wyspy znajdują się w długich zatokach, więc woda szybciej się nagrzewa i praktycznie nigdy nie ma fal. Klimat Pag jest częściowo śródziemnomorski, z łagodnymi zimami i gorącymi, suchymi latami. Wybrzeże Dalmacji jest jedną z najbardziej słonecznych części Europy. Niemal przez cały rok na wyspie Pag świeci słońce. Wzdłuż wybrzeża rzadko padają deszcze, szczególnie w lecie.

Średnia styczniowa temperatura na wybrzeżu wynosi 5-10 °С. Średnia sierpniowa temperatura na wyspie Pag wynosi 23-26 °С. Ze względu na ciepły prąd z północy temperatura morza u wybrzeży wyspy Pag nigdy nie spada poniżej 10 °С w zimie, a w sierpniu osiąga 26 °C. Najlepszym czasem na relaks na wyspie Pag, a także ogólnie na relaks w Chorwacji, jest od maja do września, w tym okresie woda ogrzewa się do 22-24 °C, a w sierpniu temperatura wody waha się między 25 a 27 °С.

Sezon na chorwackich wyspach jest dość krótki i trwa od połowy czerwca do połowy września, chociaż jest ciepło i można pływać do końca października. Głównymi turystami są Niemcy, Włosi i Słoweńcy, ale spotkaliśmy również gości z Polski, Czech, Węgier i Wielkiej Brytanii.

Jak dotrzeć na wyspę Pag?

Pag znajduje się na północy Dalmacji. Najprościej mówiąc, Dalmacja zaczyna się tam, gdzie wyjeżdżając z tunelu Sveti Rok, stanowiącego przejście autostrady A1 przez pasmo górskie Velebit, widzimy morze i zjazd do mostu na wyspę Pag.

Na północną część wyspy można dotrzeć promem (Prizna – Zigljen), co wiąże się oczywiście z dodatkową opłatą. Od południa na wyspę można wjechać bezpłatnym mostem. Pag stał się turystyczną wyspą po 1968 roku, kiedy między nim a lądem zbudowano most. Warto wybrać tą drogę, aby móc cieszyć się niecodziennym widokiem z mostu i robić piękne zdjęcia.

Co warto zobaczyć na Wyspie Pag?

Stare Miasto Pag

W XV wieku coraz lepiej prosperujący przemysł solny doprowadził do powstania miasta. Pag był wówczas pod panowaniem weneckim. To Wenecjanie zatrudnili budowniczego gwiazd Juraja Dalmatinaca, aby zaprojektował nowe miasto. Kamień węgielny został położony w 1443 roku. Zgodnie z ówczesnymi najnowszymi pomysłami urbanistycznymi, główne ulice i skrzyżowane ulice przecinają się pod kątem prostym i prowadzą do czterech bram miejskich. Dziś Pag to ciche, urocze i tradycyjne miasteczko z XV-wieczną architekturą.

Stare miasto Pag leży na wąskim pasie ziemi między zalanymi słońcem wzgórzami. Na wschód od miasta znajduje się lazurowa zatoka, a na zachodzie opalizujące słone bagna. Schludne ulice i surowe kamienne budynki tworzą urzekającą atmosferę. Z przyjemnością powłóczyliśmy się niespiesznie po jego zakamarkach. Spacerując wąskimi uliczkami ma się wrażenie, że mieszkańcy wiodą proste życie codzienne, kobiety tkają koronki, siedząc na stołkach przed domem. Centralny plac wyłożony pięknym białym marmurem, służy mieszkańcom miasta jako miejsce spotkań.

Do najważniejszych zabytków Starego Miasta należą XV-wieczny Pałac Książęcy, romańsko-gotycki kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, zbudowany w latach 1443-1488, a także niedokończony Pałac Biskupi. W Muzeum Koronki w Pag można dowiedzieć się ciekawych informacji na temat słynnej koronki.

Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Gotycki kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, zbudowany przez tego samego Juraja Dalmatyńczyka, który zaprojektował miasto, doskonale harmonizuje z otaczającymi go skromnymi budynkami. Luneta nad portalem ozdobiona jest wizerunkiem Matki Boskiej i kobiet Pag w średniowiecznych strojach i nakryciach głowy, a także dwoma rzędami niedokończonych postaci świętych. Wnętrze ukończono w XVI wieku, a w XVIII wieku dodano do niej barokowy ornament sufitowy.

Muzeum soli

Sól odgrywała kluczową rolę w życiu człowieka. Przez wieki używano jej do konserwowania mięsa i ryb.

Hulający na wyspie wiatr Bora i ponadprzeciętna liczba godzin nasłonecznienia to dwa główne warunki, które umożliwiły wydobycie soli z wody morskiej już w IX wieku. Wiatr i słońce pozwalały wodzie z zatoki odparować w ciągu kilku tygodni, a sól pozostawała. Do dziś proces nie jest znacznie bardziej skomplikowany. Sól morska z Pag jest uważana za wyjątkową, ponieważ w procesie jej przetwarzana nie wykorzystuje żadnych chemikaliów, a woda morska jest tutaj lepszej jakości niż w pozostałej części Adriatyku.

W mieście Pag, tuż za mostem, w budynku dawnego magazynu soli znajduje się Muzeum Soli. Wystawy połączone ze zdjęciami opowiadają o historii produkcji soli na wyspie. Wewnątrz znajduje się mnóstwo zdjęć wykonanych w latach 60-tych i 80-tych. Opisy pod zdjęciami są w kilku językach. W muzeum znajduje się mnóstwo oryginalnych przedmiotów i narzędzi. Dzieci mogę swobodnie biegać po hali, oglądać eksponaty, a nawet używać niektórych z nich.

Muzeum jest otwarte dla zwiedzających w godzinach 10.00 – 13.00 i 20.00 – 22.00.
Bilet wstępu do muzeum kosztuje 10 kun. Dzieci do 12 r.ż. wchodzą bezpłatnie.

Koronki z Pag (Paška čipka)

Wyspa Pag to jeden z trzech najbardziej znanych chorwackich ośrodków koronczarstwa. Tradycja robienia koronek na Pagu trwa nieprzerwanie od wieków i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pierwsze wzmianki o koronkach z miasta Pag sięgają XV wieku. Koronka Paska symbolizuje piękno, ale także ciężar życia na wyspie z kamienia i soli. Koronki z Pag to odmiana koronki igłowej. Do jej tworzenia potrzebna jest igła, nitka i spora poduszka, do której przyczepiona jest powstająca koronka.

Koronka Paska, razem z koronką Hvar i Lepoglava, została w 2009 roku wpisana do rejestru UNESCO i stała się jednym z siedmiu niematerialnych dóbr kultury, wpisanych do tego rejestru z Chorwacji.

Wytwórnia Paskiego sera (Paški sir) w Kolan

Ludność od wieków stara się wycisnąć z wyspy ile się da, choć na tak jałowym terenie jest to niezwykle trudne. Starożytne drzewa oliwne dają olej, morze daje sól, a paskie owce litr mleka dziennie.

Przez wieki wyspiarskie owce przystosowały się do trudnych warunków. Rolnicy ręcznie zbierają pół litra mleka owczego rano i wieczorem, co po tygodniu daje około 7l. Taka ilość wystarcza na otrzymanie 1 kg sera. Bora czyni go przysmakiem. Sztormowe wiatry niosą kropelki słonej wody, które spadają na wyspę pokrywając zioła na pastwiskach cienką warstwą soli. Aromatyczna szałwia, tymianek i dziki koper włoski stanowią przysmak dla owiec, dzięki czemu słynny owczy ser ma specyficzny, bogaty smak.

Mleko na wyspie skupuje mleczarnia w miejscowości Kolan, należąca do rodziny Gligora, zajmującej się produkcją sera od czterech pokoleń. Dziś produkują 500 ton sera rocznie, co jest niesamowitym wynikiem, zważywszy na ograniczoną liczbę pastwisk na wyspie o powierzchni 305 kilometrów kwadratowych, na których żyje około 30 000 owiec. Produkcja sera ma charakter sezonowy, związany z okresem doju owiec, który trwa od lutego do czerwca.

Oryginalny Paski Ser jest produkowany na Pag przez ośmiu licencjonowanych producentów. To światowa rzadkość, która ma swoją cenę. Ser nie należy do najtańszych, ale podczas wakacji zdecydowanie warto skosztować tej lokalnej specjalności, która nie jest sprzedawana poza wyspą.

Paski ser został obsypany licznymi nagrodami na wielu europejskich targach, a także został uznany przez rząd chorwacki za dobro narodowe.

Novalja

Około 30 km na północ od miasta Pag znajduje się Novalja. Niegdyś była to zwykła wioska rybacka, dziś jest to główny ośrodek turystyczny i centrum rozrywkowe wyspy. W ostatnich latach pojawiła się tam ogromna ilość nowych hoteli, apartamentów, restauracji i sklepów. Stara część miasta nie jest specjalnie imponująca, a życie skupia się w okolicach portu. Po długim dniu w upalnym słońcu, centrum Novalji jest świetnym miejscem na relaks i lody.

Kluczowym zabytkiem jest oryginalny rzymski akwedukt mierzący 1042 m długości i około 60 cm szerokości, wykuty w litej skale. Akwedukt zaopatrywał mieszkańców w wodę pitną. Został on odkryty w XIX wieku. Na początku XX wieku był używany przez krótki czas. Obecnie część akweduktu można zwiedzać, a władze lokalne nieustannie pracują nad jego dalszą rewitalizacją.

Novalia, w przeciwieństwie do Pag, słynie z życia nocnego. W pobliżu miasta znajduje się słynna plaża Zrce nazywana „chorwacką Ibizą”.

Gaje oliwne w Lun (Vrtovi lunjskih maslina)

Gaje oliwne w Lun to jeden z najbardziej malowniczych zakątków wyspy Pag. Na rozległym, skalistym terenie, rozciągającym się aż do wybrzeża, rosną jedne z najstarszych drzew oliwnych w całej Chorwacji. Gaj oliwny w Lun zajmuje 24 hektary powierzchni i liczy ponad 80 000 drzew, których średni wiek wynosi 1200 lat! Tysiące gigantów mimo silnego wiatru bora i ludzkiej interwencji stoi niezłomnie od wielu wieków w ostrym świetle chorwackiego słońca. Najstarsze drzewo oliwne ma około 1600 lat!

Więcej informacji znajdziesz we wpisie Gaje oliwne w Lun.

Plaże na wyspie Pag

Plaże na wyspie Pag są dość jałowe, głównie skaliste i żwirowe, ale ze względu na mocno „koronkowy” charakter wybrzeża na wyspie znajduje się wiele romantycznych, odosobnionych zatoczek. Oczywiście nie widzieliśmy wszystkich plaż na wyspie Plaż, dlatego nie jest to zestawienie 10 najpiękniejszych plaż na wyspie Pag. Niemniej jednak udało nam się dotrzeć do kilku fajnych miejsc, o których warto tutaj wspomnieć.

Plaża Zrce

Najpopularniejszą plażą na wyspie Pag jest Zrce, uważana za chorwacką Ibizę. To otoczona lasem żwirowa plaża, położona 2 km od Novalji. Można dostać się na nią samochodem albo autobusem, który regularnie kursuje z Novalji. Plaża wyposażona jest we wszystko, co niezbędne, w tym udogodnienia dla dzieci i osób niepełnosprawnych.

Plaża Zrce to miejsce tętniące życiem, z czterema klubami na świeżym powietrzu. Odwiedziliśmy tą najbardziej imprezową plażę w Chorwacji na początku czerwca, więc prawie nie było ludzi, ale w lipcu i sierpniu Zrce zamienia się w jeden niekończący się parkiet.

Plaża jest popularna wśród chorwackich gwiazd, które rozpoczynają sezon letni właśnie tam. Szeroka, żwirowa plaża wijąca się wokół płytkiej zatoki stanowi wspaniałe tło dla serii festiwali muzycznych przez całe lato. Kluby goszczą uznanych na całym świecie DJ-ów, a także odbywa się tam wiele imprez z muzyką elektroniczną i house.

Plaża Bošana

Bošana to mała wioska na wyspie Pag, położona zaledwie kilka kilometrów na północ od miasta Pag.

Kilkukilometrowe wybrzeże wokół Bošany jest strome, miejscami skaliste, jednak w kilku miejscach znajdują zatoczki ze żwirowymi lub prawie piaszczystymi plażami, umiejscowionymi między zanurzającymi się w morzu stromymi skałami.

Podobno Bošana jest jedną z najpiękniejszych plaż w całej Chorwacji. Plaża Bošana nie oferuje zaplecza gastronomicznego ani rozrywek wodnych, za to jedno z najbardziej prywatnych i odosobnionych miejsc na całej wyspie. Na początku czerwca całą plażę mieliśmy tylko dla siebie. To idealna plaża dla osób poszukujących spokoju. Naszym zdaniem plaża Bošana to najpiękniejsza plaża na wyspie Pag.

Dojazd do plaży Bošana jest bardzo prosty. Na wylocie z miasta Pag w kierunku Novalji należy skręcić w prawo w kierunku Bosany. Po kilku minutach jazdy dotrzemy do miejscowości Bosana. Na jej końcu znajduje się tablica ze zdjęcia poniżej. Tuż przed nią znajduje się droga w prawo, gdzie można zaparkować auto. Stąd wystarczy już tylko zejść schodami na prowadzącymi prosto na plażę.

Plaża Planjka

Planjka to duża piaszczysta plaża położona w zatoczce w miejscowości Stara Novalja. Drobny piasek i płytka woda sprawiają, że plaża ta jest szczególnie popularna wśród rodzin z małymi dziećmi i osób nie umiejących pływać. Na plaży znajduje się bar, prysznice i toalety, szatnie, plac zabaw, duży parking. Istnieje również możliwość wypożyczenia leżaków i parasoli.

Plaża przy „Lukar Project”

Lukar projekt to hodowla pereł, przy której znajduje się jedna z najpiękniejszych plaż na wyspie.

Nie jest ona oznakowana, ale trafić na nią można bez większego problemu. Należy jechać ok 5-6 km z Pag w kierunku Novalji. Przy drodze po lewej stronie znajduje się niebieska tablica z muszelką (patrz zdjęcie poniżej), a przy niej droga w dół po ostrych kamieniach. Na dole nie ma parkingu, ale można zaparkować auto w jednaj z zatoczek przy drodze. Droga jest naprawdę beznadziejna, za to na dole znajduje się przepiękna, niemal całkowicie bezludna skalista plaża, osłonięta laskiem. Słyszeliśmy wcześniej, że na Pagu żyją żółwie, ale dopiero tutaj, na całkowitym odludziu, udało nam się jednego spotkać. Dla dzieci było to wielkie przeżycie, a i nam sprawiło wielką frajdę.

Plaża miejska Prosika

Licząca około 800 m długości Prosika jest centralną plażą miasta Pag. Znajduje się ona po północnej stronie wąskiego półwyspu, który rozciąga się od centrum, oddzielając znajdujący się 650 m na południowy zachód port, od otwartego morza. Plaża jest żwirowa, podczas gdy dno morskie jest głównie piaszczyste. Delikatnie opadająca plaża jest szczególnie popularna wśród rodzin z małymi dziećmi. Plaża jest wyposażona w szatnie, toalety, prysznice, restauracje, zjeżdżalnia wodna i plac zabaw. Na plaży można wypożyczyć łódkę, kajak, skuter, a także zagrać w siatkówkę plażową. Za plażą znajduje się duży parking.

Jedzenie na wyspie Pag. Czego warto spróbować?

Pag słynie z wielu tradycyjnych specjałów. To doskonałe miejsce dla każdego, kto lubi dobre jedzenie serwowane w otoczeniu malowniczego śródziemnomorskiego krajobrazu.

Jak większość miejsc w Dalmacji, wyspa oferuje świeże i proste posiłki z lokalnymi owocami morza, gulaszami rybnymi i innymi potrawami odzwierciedlającymi tradycje kulinarne regionu. Tradycyjne potrawy z Pag zazwyczaj składają się ze słynnego paskiego sera i jagnięciny w towarzystwie lokalnych składników, takich jak oliwki, oliwa z oliwek, świeże warzywe sezonowe, dzikie zioła, figi, migdały, winogrona, owoce cytrusowe i lokalnie produkowany miód szałwiowy.

Paski ser wytwarzany z mleka lokalnych owiec, jest uważany za najlepszy ser w Chorwacji. Najczęściej podawany jest jako przystawka z lokalnym prosciutto, solonymi sardelami, winogronami, czarnymi oliwkami i winem lub jako składnik różnych potraw. Do popularniejszych dań należą risotto z serem Pag, faszerowane kalmary i pieczone szparagi z tartym serem. Choć paski ser stanowi doskonały dodatek do każdego posiłku, najlepiej jest próbować go oddzielnie, aby w pełni docenić jego złożony, charakterystyczny smak.

Jagnięcina doprawiana szałwią i innymi lokalnymi przyprawami jest jedną z miejscowych specjalności. Jagnięcina jest zazwyczaj grillowana, gotowana, pieczona na rożnie, lub w piekarniku i podawana z ziemniakami i świeżymi warzywami. Samo mięso ma bardzo specyficzny smak dzięki diecie jagniąt bogatej w słoną, aromatyczną roślinność. Podobnie jak paski ser, jagnięcina jest unikalna na wyspie i ma chronioną nazwę pochodzenia.

Na wyspie, szczególnie w większych miejscowościach takich jak Pag, Novalja czy Lun, bez trudu znaleźć można restauracje serwujące doskonałą jagnięcinę, sery i świeże ryby przygotowywane na wiele unikalnych, kreatywnych sposobów.

Sklepy na wyspie Pag

Na wyspie bez problemu można kupić wszystkie potrzebne produkty w sklepach chorwackich sieci handlowych, Konzum, Plodine i kilku małych sklepach. Największe centra handlowe znajdują się w Novalji. Sklepy są otwarte również w niedziele. Na targu rybnym w Pag można także kupić świeże ryby i owoce morza.

Jakie pamiątki przywieźć z wyspy Pag?

Znalezienie odpowiedniej pamiątki z wyspy Pag nie jest specjalnie trudne.

Jeśli chcesz zafundować sobie małą pamiątkę rzemieślniczą do domu, bez problemu znajdziesz ją u starszych kobiet na ulicach miasta Pag. Oryginalna, ręcznie robiona koronka jest doskonałą pamiątką.

Może nie tak trwałą, za to bardzo smakowitą pamiątką, jest paski ser.

Specjalnością tej wyspy są również wyjątkowo smaczne wina i oczywiście sól. Paska sól jest dostępna w chorwackich supermarketach. Wiele sklepów z pamiątkami na wyspie sprzedaje ozdobne butelki wypełnione solą z Pag.

Dżem z suszonych fig jest przysmakiem przygotowywanym na całym chorwackim wybrzeżu. Ten znany na całym świecie dalmatyński przysmak jest wytwarzany z fig suszonych na słońcu. Czasami dodaje się do niego pomarańcze, czekoladę lub orzechy.

Gdzie spać na Pag?

Ponieważ na wyspie nie ma dużych ośrodków wypoczynkowych, nie ma zbyt dużego wyboru hoteli, ale do wyboru są setki apartamentów.

Booking.com

Istnieje wiele powodów, aby udać się na wyspę Pag. Rajskie plaże z krystalicznie czystą wodą i fascynujący księżycowy krajobraz kontrastujący z głębokim turkusowym odcieniem Adriatyku sprawiają, że Pag jest doskonałym kierunkiem na niezapomniane wakacje.

Jeżeli masz jakieś pytania – pytaj śmiało!

Spodobał Ci się artykuł – polub, udostępnij, zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło!

Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć z wyspy Pag.

This article has 16 Comments

  1. W fajny sposób opisujecie wyspę. Gdybym się tam wybierał to wystarczy wydrukować wpis i mam wszystkie informacje. Dobra robota. W Chorwacji jeszcze nie byłem… Chyba powinienem

  2. Niesamowity krajobraz, faktycznie jak z księżyca ! Już po przeczytaniu samego wstępu nabrałam ochoty, żeby tam się wybrać. Zwłaszcza teraz, kiedy w Polsce zimno.

  3. O rety, ile cennych informacji i fantastycznych zdjęć! Gdyby nie to, że zaraz Boże Narodzenie, to już bym kupowała bilety i tam leciała! Ale może poczekam do wakacji…? Czuję się bardzo zachęcona! Dzięki za sztos notkę! Pozdrawiam serdecznie,

  4. Kocham Chorwację i mam nadzieję, że w najbliższym czasie wybierzemy się tam z rodziną i wówczas odwiedzimy polecane przez Ciebie miejsca.
    P.S Przepiękne zdjęcia!!!!

  5. Strasznie długi tekst ale piękne zdjęcia i ciekawie opisane. Chorwację niektórzy bardzo sobie chwalą i może kiedyś i ja tam dotrę. Ale na pewno nie w sezonie bo nie znoszę tłumów, a z tego co wiem to tam latem jest totalne oblężenie turystów.

  6. Bardzo ciekawy wpis, a zdjęcia po prostu bajkowe. Widać porozumienie autora bloga z obiektywem☺ Czy dobrze zrozumiałam, że byliście na Pagu na początku czerwca (mam wrażenie, że gdzieś umknął mi miesiąc)? Czy możesz zdradzić w jakim wieku były wówczas Bliźniaki? Wybieram się z prawie roczniakiem stąd moje pytanie. A i jeśli to nie sprawi problemu proszę o informację, czy pierwsze zdjęcia z ostatniej sekcji pod tekstem zostały zrobione na plaży Bosana (chodzi o te specyficznie uformowane kamienie)? Dziękuję i pozdrawiam

    1. Hej! Byliśmy na Pagu w pierwszej połowie czerwca. Bliźniaki miały wtedy 2 lata i 3 miesiące. Z roczniakiem na pewno też będzie fajnie 😉
      Jeśli chodzi o plażę o którą pytasz to tak, to jest Bosana. Bardzo Ci ją polecam jeśli zdecydujesz się jechać. To najładniejsza plaża na jakiej byliśmy na Pagu. Woda płytka, zero jeżowców, łatwo dostępna a do tego woda zdecydowanie najcieplejsza. Miałem wrażenie, że woda miała ze stopnie więcej niż na pozostałych plażach.

      Jeśli potrzebujesz więcej informacji to pytaj śmiało. Pozdrawiam

      1. Bardzo dziękuję. Na Pagu już byłam kilka lat temu, ale tylko 2 dni, więc ta cudna plaża jakoś nam umknęła. Dobry kadr i z Pagu będą Seszele☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *